Wat ga ik leren

Tijdens de scholing ‘Dementie op jonge leeftijd’ leer je een jonge cliënt met dementie en zijn/haar naasten te begeleiden op basis van de behoeften. Denk daarbij aan: 

  • De fasen van het ziekteproces en welke specifieke zorg en behoeften hierbij horen. Zoals het verhuizen van thuis naar een zorginstelling, achteruitgang en de laatste fase van het ziekteproces. 
  • Achterhalen van behoeften en verwachtingen van de cliënt zelf, de mantelzorger/partner en eventuele kinderen. En hoe je ze vervolgens kunt adviseren, begeleiden, coachen en motiveren.  
  • Samenwerken en overleggen met de cliënt zelf, de mantelzorger/partner, eventuele kinderen en collega’s van binnen en buiten de organisatie.  
  • Omgaan met alle veranderingen en aanpassingen die bij een dementieproces horen.

Praktische informatie scholing

De scholing ‘Dementie op jonge leeftijd’ duurt 5 maanden. Verspreid over die tijd zijn er 6,5 bijeenkomsten, deels op locatie en deels online. Daarnaast krijg je voorbereidingsopdrachten en e-learnings.  

Daarnaast ben je tijdens die 5 maanden aan het werk. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Ervaringen van jouw werkplek gebruik je weer als casuïstiek bij de bijeenkomsten. Zo zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verbonden.

Resultaat

Bij afronding van de scholing krijg je een certificaat. Deze is geaccrediteerd voor 57 punten bij V&VN.