Wat ga je leren

Tijdens het opleidingstraject voor ‘Pedagogisch klimaat in de kinderopvang’ leer je onder andere:

– Hoe kinderen zich ontwikkelen op verschillende vlakken. Je kijkt naar welke wensen en behoeften daarbij horen en hoe je dit af kunt stemmen op individuele kinderen.

– Hoe je een fysiek, emotioneel en sociaal veilige omgeving maakt waarin elk kind tot zijn/haar recht komt. Dat betekent ook tekenen van lastig gedrag signaleren, voorkomen en naar een oplossing zoeken.

– Welke verzorging kinderen en hun omgeving nodig hebben, hoe je die zorg kunt geven en hoe je de kinderen op een verantwoorde manier zoveel mogelijk zelf kunt laten doen.

Praktische informatie

Het opleidingstraject voor ‘Pedagogisch klimaat in de kinderopvang’ heeft 2 varianten:

Zelfstandig leren. Dit programma duurt 10 weken, met 5 weken mogelijke uitloop voor je examens. In die periode ben je voor minimaal 16 uur in de week aan het werk. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Daarnaast bestudeer je zelfstandig de theorie waar en wanneer het jou uitkomt. Een leercoach en 3 lesbijeenkomsten met een docent ondersteunen je daarbij. Deze variant is vooral geschikt voor studenten die al meer ervaring hebben in de kinderopvang en bij wie zelfsturing en zelfstudie aansluit.

Samen leren. Dit programma duurt 18 weken. Om de week heb je een lesdag samen met je medestudenten. Daarnaast ben je minimaal 16 uur per weer aan het werk. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Ervaringen van jouw werkplek gebruik je weer als casuïstiek bij de bijeenkomsten. Ook bij deze variant krijg je begeleiding om van jouw traject een succes te maken.

Resultaat

Bij afronding van het opleidingstraject krijg je een landelijk erkend mbo-certificaat. Deze is onderdeel van de opleiding Pedagogisch Medewerker niveau 3. Daarmee kun je al aan het werk in de kinderopvang, ook als je de andere certificaten (nog) niet hebt.

Let op: met één certificaat tel je nog niet mee als volledig opgeleid pedagogisch medewerker. Met elk certificaat dat je haalt, groeit het percentage voor hoeveel je meetelt.