Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

Als GVP richt je je op de kwaliteit van leven van cliënten in de psychogeriatrie. Dat zijn hoofdzakelijk ouderen, maar kunnen bijvoorbeeld ook jonge mensen met dementie zijn. Je richt je op de vier domeinen van de kwaliteit van leven: lichamelijk welbevinden en gezondheid, woon- en leefomstandigheden, participatie, en mentaal welbevinden. Waar nodig pas je het zorg(leef)plan bij of doe je een voorstel daarvoor bij de Eerst Verantwoordelijke Verzorgende of verpleegkundige. Daarnaast heb je ook aandacht voor het emotioneel ondersteunen en voorlichten van mantelzorgers. Met andere woorden: een divers beroep waarbij je dicht bij de cliënt staat.

Wat ga ik leren

Tijdens de opleiding GVP ontwikkel je jezelf op de volgende gebieden:  

  • Omgaan met onbegrepen gedrag. Je kunt het analyseren, verminderen en anderen hierin begeleiden. Denk aan de cliënt zelf, maar ook aan naasten en collega’s van binnen en buiten de organisatie.  
  • Moderne benaderwijzen en ontwikkelingen in de psychogeriatrie. Daaronder valt ook recente inzichten over belevingsgerichte zorg, zintuigactivering en prikkelverwerking.  
  • Samenwerken in een multidisciplinair team. Als GVP ben je gesprekspartner voor onder andere de psycholoog, specialist ouderengeneeskunde en/of maatschappelijk werker.  

 Het kan zijn dat je tijdens je werk met sommige van deze onderdelen al ervaring hebt opgedaan en met andere nog niet. Daarom stel je tijdens de opleiding persoonlijke leerdoelen op.

Praktische informatie scholing

De opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie duurt 10 tot 12 maanden. Verspreid over die tijd zijn er +/- 10 lesdagen, waarin je je verdiept in de theorie, uitleg krijgt over praktijkopdrachten en casussen met elkaar bespreekt. Je hebt eens per 2 weken een halve dag les, of eens per 4 weken een hele dag.  

Daarnaast ben je tijdens die het opleidingstraject werkzaam bij een (thuis)zorgorganisatie. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Met je behaalde leerdoelen en opdrachten bouw je jouw portfolio op. In het opleidingstraject werk je aan persoonlijke groei in de rol van GVP en word je zowel begeleid in de praktijk als door de docent en vindt er individuele coaching plaats.

Resultaat

Een landelijk erkend  (CZO) diploma.