De Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek (GVS)

De gespecialiseerd verzorgende somatiek is werkzaam in de zorg voor cliënten met somatische aandoeningen binnen een (ouderen)zorgorganisatie of in de thuiszorg. De somatische cliëntencategorie kenmerkt zich doordat verschillende chronische aandoeningen (zoals diabetes, multiple sclerose, COPD in combinatie met bijvoorbeeld Parkinson of een doorgemaakte CVA) tegelijkertijd aanwezig zijn, waardoor cliënten ernstige beperkingen ervaren in de zelfzorg en in het onderhouden van een goede dag invulling. Zij zijn vaak aangewezen op intensieve en langdurende zorg en hulp.

Wat ga ik leren

Tijdens het opleidingstraject voor CZO gespecialiseerd verzorgende somatiek leer je onder andere:

  • Hoe jij de zorg kan coördineren rond de revaliderende cliënt.  
  • Het werken volgens en maken van zorgleefplannen met betrekking tot de vier levensdomeinen; lichamelijk welbevinden/gezondheid, woon- en leefomstandigheden, participatie en mentaal welbevinden. 
  • Hoe je met specifieke kennis over ziektebeelden een inschatting kan maken van zorgvragen en mogelijke zorgvragen.  
  • Het signaleren van mogelijke risico’s en een inschatting maken van de gevolgen voor de cliënt van de diverse ziektebeelden en mogelijkheden en beperkingen van de client.  
  • Hoe je verzorgend redeneren gebruikt binnen de zorg voor de cliënt. 
  • Hoe je in een multidisciplinair team kan samenwerken binnen de somatische zorg. 
  • Hoe je de sociale kaart kan betrekken bij de zorg en begeleiding van de cliënt. 
  • Hoe je verzorgend leiderschap kan inzetten in jouw rol als gespecialiseerd verzorgende somatiek. 
  • Je een actieve bijdrage levert en verantwoordelijk is voor totale zorg: van inhuizing tot aan overplaatsing of overlijden. 
  • Het borgen van de veiligheid van de cliënt en hoe je de wettelijke regelingen en protocollen worden toegepast.  
  • Welke personen en organisaties belangrijk zijn in het leven van de  client. 
  • Communiceren met verschillende disciplines rondom de client.  
  • Kijken naar jouw eigen ontwikkeling als professional en hoe jij jouw expertise kunt delen. 

  

Praktische informatie scholing

Je combineert bij dit opleidingstraject werken en leren. Je hebt minimaal 15 lesdagen (120 uur) gedurende minimaal 10 maanden. Tijdens het opleidingstraject heb je minimaal 800 klokuren aan praktijkuren.  

Je werkt minimaal 20 uur per week bij een zorgorganisatie; zoals een afdeling binnen een intramurale VVT zorgsetting of thuiszorg voor ouderen die bekend zijn met diverse ziektebeelden en die een grote verscheidenheid aan zorg- en ondersteuningsvragen hebben, op zowel lichamelijke gezondheid, woon-/leefomstandigheden, participatie en mentaal welbevinden. Deze cliënten worden in deze fase van het leven geconfronteerd met het verlies van gezondheid en zelfstandigheid door de diversiteit en complexiteit van de ziektebeelden. Je werkt hier onder begeleiding van een ervaren collega. 

We behandelen de inhoud met een combinatie van lezen, kijken, luisteren, creatief aan de slag en praktische opdrachten. De meeste praktische opdrachten zijn gericht op de werkvloer of kun je tijdens je werk gebruiken. Zo breng je theorie en praktijk bij elkaar.

 

Voor wie 

Wil jij je verdiepen en specialiseren als verzorgende in de somatiek? Wil je je kennis verdiepen en specificeren in de zorg voor ouderen met somatische aandoeningen? Of wil je je zorgen dat je over de actuele competenties als gespecialiseerd verzorgende somatiek bezit? Dan is deze opleiding wat voor jou.  

  

Instroomeisen 

  • Je beschikt over minimaal mbo-3 niveau verzorgende (verzorgende of verzorgende-IG, individuele Gezondheidszorg). 
  • Je bent minimaal 1 jaar werkzaam in de functie van verzorgende. 
  • Je hebt een arbeidsovereenkomst van minimaal 20 uur per week in een relevantie werksetting. 

  

Resultaat

Na positieve afronding van het opleidingstraject ontvang je een branche-erkend CZO diploma.

 

 

Incompany of open inschrijving  

Dit opleidingstraject wordt vanaf 10 deelnemers incompany aangeboden. En met minimaal 10 deelnemers middels open-inschrijving.