De Verzorgende IG
Werken als verzorgende IG is voor mensen die graag nauw contact willen met hun zorgvragers. Het gaat om kwetsbare en hulpbehoevende mensen, zoals ouderen, zieken of gehandicapten. Als verzorgende IG geef jij de zorg en ondersteuning die jouw hulpvragers nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan wassen en aankleden, begeleiden bij activiteiten en het toedienen van medicijnen. Je levert zo een waardevolle bijdrage aan het welzijn van anderen. En met een groeiend aantal ouderen en mensen met een complexe zorgvraag blijft jouw werk interessant en afwisselend.
Wat leer je
Tijdens de opleiding verzorgende IG leer je van alles wat je nodig hebt om zorgvragers de juiste hulp te kunnen bieden bij hun dagelijkse activiteiten. Deze zorgvragers zitten vooral in de groepen ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Om jouw werk goed te kunnen doen, leer je:
- Kennis van anatomie, fysiologie en pathologie. Zo weet jij welke ondersteuning een zorgvrager nodig heeft, hoe je medicatie toedient, een wond verzorgt, en hoe je kunt omgaan met de verschillende ziektebeelden en beperkingen.
- Communiceren en samenwerken met andere zorgverleners, cliënten en hun familieleden. Daar hoort ook het bieden van emotionele ondersteuning bij.
- Richtlijnen en protocollen volgen voor hygiëne, veiligheid, observeren en rapporteren. Je leert wat methodisch werken is en hoe jij verzorgend redeneren kunt gebruiken als de richtlijnen en protocollen niet aansluiten op wat jij tegenkomt.
- In je keuzedelen kun je jouw opleiding een persoonlijk tintje geven. Verbreed je kennis of specialiseer je juist in wat jou interessant lijkt.
Daarnaast krijg je de wettelijk verplichte onderdelen rekenen, loopbaan en burgerschap, en Nederlands.
Opleiding op maat
Wat je leert bepaal jij! Samen kijken we waar de behoeftes en verbeterpunten liggen. Waar wil jij in groeien? Wat is er in de praktijk nog nodig?
Praktische informatie opleiding
De opleiding verzorgende IG duurt 18 maanden. Het is opgebouwd uit periodes met allemaal een eigen leereenheid. In zo’n leereenheid ga je aan de slag met alle aspecten die bij het beroep horen. Je begint met het bieden van laag complexe zorg, zoals verzorgende handelingen. Eenmaal verder in de opleiding bied je ook complexere zorg, zoals verpleegtechnische handelingen.
Opleiden bij OPPstap doen we zoveel mogelijk in en samen met de praktijk. Dat betekent dat je in een week vooral veel leert in de praktijk en maar beperkt lessen hebt. Bij de theorie die je wel krijgt, horen opdrachten die je in de praktijk gaat uitvoeren. Ook (een deel van) je examens vinden plaats in de praktijk.
Tijdens de opleiding ben je werkzaam bij een (SBB) erkend leerbedrijf.
Resultaat
Tijdens je opleiding doe je verschillende examens. Een deel zijn beroepsgerichte examens, zoals gedragsbeoordelingen, examengesprekken, presentaties of examenverslagen. Daarnaast doe je examens in de generieke vakken rekenen en Nederlands.
Heb je al je examens gehaald, aan de inspanningsverplichtingen voldoen en een voldoende voor je beroepspraktijkvorming? Dan krijg je een landelijk erkend, volledig mbo-diploma voor verzorgende IG niveau 3. Je legt de eed van een verzorgende af. Naast je diploma ben je ook bevoegd om een specifiek aantal verpleegtechnische handelingen uit te voeren.