Wat ga je leren

Tijdens het opleidingstraject voor ‘Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg’ leer je onder andere:

  • Zelfzorg bij persoonlijke en lichamelijke verzorging stimuleren. Bijvoorbeeld door advies te geven over een gezonde leefstijl, veiligheid en hygiëne. Waar nodig bied je ondersteuning, zoals bij medicatie checken en dit registreren. Dit doe je ook op andere belangrijke levensvlakken, zoals werk, wonen en huishouden.
  • Kansen en valkuilen van technologische hulpmiddelen, en hoe je ze in kunt zetten bij cliënten.
  • Signaleren van veranderingen in de mentale en fysieke gezondheid en hier passend op reageren.
  • Omgaan met crisissituaties. Van preventie tot eerste hulp verlenen bij noodgevallen, en later terugblikken om hiervan te leren.

Praktische informatie

Het opleidingstraject voor ‘Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg’ duurt 9 weken. Elke week heb je een dagdeel (van 4 uur) les.

Daarnaast ben je tijdens het opleidingstraject werkzaam bij een (SBB) erkend leerbedrijf in de zorg of welzijn. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Ervaringen van jouw werkplek gebruik je weer als casuïstiek bij de bijeenkomsten. Zo zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verbonden.

Resultaat

Bij afronding van het opleidingstraject krijg je een landelijk erkend mbo-certificaat. Deze is onderdeel van de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg.