Wat ga je leren

Tijdens het opleidingstraject voor ‘Professioneel communiceren en samenwerken in de kinderopvang’ leer je onder andere:

– Welke personen en organisaties belangrijk zijn in het leven van een kind. En hoe je met hen kan samenwerken om het beste te bieden voor het kind.

– Communiceren met ouders en/of vervangend verzorgers. Van de haal- en brengmomenten tot de officiële gesprekken en zelfs lastige gesprekken.

– Kijken naar jouw eigen ontwikkeling als professional en hoe jij jouw expertise kunt delen.

Praktische informatie

Het opleidingstraject voor ‘Professioneel communiceren en samenwerken in de kinderopvang’ heeft 2 varianten:

Zelfstandig leren. Dit programma duurt 10 weken, met 5 weken mogelijke uitloop voor je examens. In die periode ben je voor minimaal 16 uur in de week aan het werk. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Daarnaast bestudeer je zelfstandig de theorie waar en wanneer het jou uitkomt. Een leercoach en 3 lesbijeenkomsten met een docent ondersteunen je daarbij. Deze variant is vooral geschikt voor studenten die al meer ervaring hebben in de kinderopvang en bij wie zelfsturing en zelfstudie aansluit.

Samen leren. Dit programma duurt 18 weken. Om de week heb je een lesdag samen met je medestudenten. Daarnaast ben je minimaal 16 uur per weer aan het werk. Daar doe je praktijkervaring op en voer je de praktijkopdrachten uit. Ervaringen van jouw werkplek gebruik je weer als casuïstiek bij de bijeenkomsten. Ook bij deze variant krijg je begeleiding om van jouw traject een succes te maken.

Resultaat

Bij afronding van het opleidingstraject krijg je een landelijk erkend mbo-certificaat. Deze is onderdeel van de opleiding Pedagogisch Medewerker niveau 3. Daarmee kun je al aan het werk in de kinderopvang, ook als je de andere certificaten (nog) niet hebt.

Let op: met één certificaat tel je nog niet mee als volledig opgeleid pedagogisch medewerker. Met elk certificaat dat je haalt, groeit het percentage voor hoeveel je meetelt.